luni, 27 mai 2013

Étretat. L'état d'âme.


Fost sat pescăresc, Étretat a devenit de-alungul timpului  un important obiectiv turistic din regiunea normandă, fiind vestit pentru frumusețea falezelor sale abrupte.
Étretat este un loc de relaxare, de meditație, de uitare, de regăsire și de inspirație, este o stare de spirit. Étretat...d'âme.
Étretat înseamnă să urci pe cărările bătătorite de pe marginea falezelor înalte și, odată ajuns sus, să îți lași gîndurile să zboare departe în bătaia vîntului sau să le lași pe aripile pescărușilor să planeze apoi lin de-a lungul falezei.


  Étretat - două gînduri în zbor


 Étretat este celebru prin cele trei porți săpate în rocă, porte d'Amont, porte d'Aval și Manneporte.

  Étretat - porte d'Aval


 Étretat - porte d'Aval

Altădată, frumusețea acestor locuri era  imortalizată pe pînză de pictori celebri precum Claude Monet, acum ea este fotografiată zilnic de sute de oameni dornici de a păstra ceva din starea de spirit pe care ți-o dă acest loc.
Acum că stau să mă gîndesc, mi-ar fi plăcut să văd un pictor insolit, pierdut prin mulțimea de fotografi, mai mult sau mai puțin grăbiți. Un pictor cu un mic șevalet improvizat sau cu un caiet de desen și o cutie de acuarele care să amintească de perioada impresionistă a locului, perioadă în care oamenii aveau timp să stea ore în șir pentru a observa peisajul, pentru a înțelege și pentru a-și expune trăirile pe pînză sau pe hîrtie.
Un pictor care să amintească despre cum...il était une fois Étretat.

Cum nu am talentul de a picta, am prelucrat în stil impresionist una din fotografii pentru a aduce un mic omagiu pictorilor de atunci și de acum, semn al admirației mele pentru răbdarea, priceperea și pasiunea lor.

 Il était une fois Étretat

Grăbiți și preocupați să prindem perspectiva perfectă în momentul perfect al zilei, riscăm să pierdem momentul reflexiei, al înțelegerii profunde a lucrurilor. 
Una din căile de a face din fotografia de peisaj o artă pare a fi aceea de a reveni mereu asupra locurilor și de a relua reflexia pentru a înțelege cu adevărat esența acelui loc, tot așa cum fac pictorii care revin mereu pentru a-și termina lucrarea.

4 comentarii:

 1. Revin periodic în Etretat, cel puţin o dată pe an. E un loc unde te întâlneşti cu infinitul, un loc unde te simţi copleşit de mare şi cer. Un loc de vis.

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi aduc aminte ca am citit pe blogul tau mai demult un articol despre Etretat si asa am descoperit acest loc minunat. Acolo sus m-am simti intr-adevar coplesit si vulnerabil intr-un fel, poate si din cauza raului de inaltime. Avem nevoie de astfel de intilniri cu infinitul, de astfel de schimbari de perspectiva.Este un loc plin de raspunsuri si de sensuri si vom mai reveni si noi cu siguranta ca sa gasim raspunsurile si sensurile care ne-au scapat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Răspunsuri
  1. Da, sunt tata, am scris pe blog o mica insemnare despre inceputul unei noi lumi, in 3 :)

   Ștergere