Intr-un articol din hotnews.ro am găsit o fotografie extraordinară care vorbește despre atitudinea oamenilor în fața greutăților vieții.
Titlul pe care l-aș fi dat acestei fotografii ar fi "Bătrînă dînd la o parte greutățile vieții".
Fotografie de Radu Aneculaesi
Fotografia îi aparține lui Radu Aneculaesi / ProImage.
Mai multe fotografii pot fi găsite pe site-ul său personal http://radu-prophoto.blogspot.com
Povestea este foarte emoționantă, bătrîna a rămas singură după ce i-au murit soțul și trei copii, iar nepoții singurei fetei care i-a mai rămas au plecat la muncă în străinătate.
Să îi dea Dumnezeu multă sănatate și îi mulțumesc pentru lecția de viață pe care a predat-o celor ca mine care stau confortabil în fotoliu și privesc de departe suferința altora.
Știu că am o bunică care chiar dacă e ajutată, tot trebuie să se simtă singură într-o casă mare cu cinci odăi.
Si-apoi de trei săptămîni tot spun că o s-o sun, dar mereu mă iau cu altceva. Mereu mă iau cu nimicurile care mă impiedică să văd lucrurile esențiale care merită timpul și atenția mea.
Departe de povestea emoționantă a unei batrîne care își rezolvă singură problemele grele care apasă asupra umerilor săi slăbiți și asupra acoperișului casei sale, se află și povestea fotografului care e martorul tăcut al acestei povești.
Chiar și atunci cînd sunt mărite și văzute de aproape prin teleobiectivul aparatului de fotografiat, problemele celorlalți rămîn departe.
Stînd confortabil în fotoliu și privind fotografia săptămînii eu nu mă identific cu situația bătrînei, eu mă identific cu atitudinea și complicitatea fotografului.
Cu atitudinea și complicitatea povestitorului poveștii.
Articolul nu spune dacă după ce a imortalizat inestimabilele momente, fotograful fotografiei săptămînii a așezat în rucsac prețiosul aparat și a pus și el mîna pe lopată să o ajute pe batrînă sau dacă a întrebat dacă poate să o ajute.
Fotograful care privește pasiv prin teleobiectiv o astfel de scenă și nu vede în vizor propria bunică, nu cred că trebuie să își mai regleze focusul, ci trebuie să își mai regleze puțin atitudinea despre oameni.
Fotografia săptămînii este despre atitudinea oamenilor în fața greutăților vieții dar și despre solidaritate.
Bătrîna a trecut cu bine încă un obstacol dificil, iar pînă la proba contrarie fotograful nu a trecut examenul solidarității. In cazul în care l-a trecut dar a preferat să rămînă modest, atunci și el se califică drept fotograful săptămînii.
In ceea ce mă privește, eu mi-am învătat lecția si am sunat-o repede pe bunica.
Cînd am întrebat-o dacă are multă zăpadă pe casă mi-a răspuns:
- Apîi iesti mamî, da' Dumnezău a pus-o acolo, Dumnezău o s-o dea jos.
Citatul preferat al multor fotografi este "Great photography is about depth of feeling, not depth of field. - Peter Adams".
In anumite situații sentimentul la care face referire citatul este empatia.
ai mare dreptate Liviu, dar cred ca prin natura sa fotograful e doar un observator, o persoana care documenteaza scena si care rareori intervine in desfasurarea actiunii. Chiar daca nu a fost ajutata fisic, batranica aceasta a ramas in memoria noastra, a celor care privind-o, intr-o mica masura sunt partasi la povestea ei
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru opinie Alina.
RăspundețiȘtergereDa, asa este, fotograful e doar un observator, el e doar povestitorul povestii. Fotograful Radu Aneculaesi si-a facut foarte bine treaba, s-a documentat, a ajuns intr-un loc greu accesibil, a surprins niste imagini emotionante iar fotografia isi merita titlul de Fotografia saptaminii. Pentru moment, cel putin din punctul meu de vedere, titlul de fotograful saptaminii se reporteaza. Pentru un astfel de titlu, desi nu despre premiul in sine este vorba, sunt necesare alte calitati, iar empatia este una dintre ele.
Ma identific cu atitudinea pasiva pentru ca si eu sunt exact la fel.
Fotograful din postare sunt eu cu toate incertitudinile mele si cu lipsa mea de reactivitate in astfel de situatii.