sâmbătă, 4 septembrie 2010

Lebădă plimbîndu-se cu pluta pe lac

Pe unul din lacurile grădinilor din Annevoie, Belgia, trăiește un cuplu de lebede negre. Cei doi și-au construit cuibul pe o plută din lemn care a fost prinsă de mal prin intermediul unei frînghii groase. Pluta trebuie să o fi primit moștenire de la părinții lor deoarece era suficient de veche încît să fie la a 4-a generație de lebede.

Tot timpul cît am observat-o a stat în cuib pe ouă mișcăndu-și încontinuu gîtul pentru a aranja cu ciocul bucățile de lemn dimprejur.
La un moment dat a prins cu ciocul bucata de frînghie cu care era prinsă pluta și a văzut că o poate mișca.
Cred că materialul flexibil din care este făcută o frînghie i-a atras atenția pentru că poate fi un material foarte bun de a construi un cuib. Dacă aș fi fost în locul ei și eu aș fi gîndit la fel.


Lebădă pe plută pe lac

Întrucît frînghia nu dădea semne că vrea să se alăture cuminte celorlalte bucăți de lemne care formau deja cuibul, s-a dat jos din cuib și s-a apucat de treabă.
A prins ferm frînghia și a început să tragă zdravăn de ea cu putere.

Lebădă cu pluta pe lac

A tras cu suficientă putere încît să deplaseze pluta cîteva zeci de centrimetri, provocînd astfel mici valuri pe suprafața lină a lacului. Mișcarea plutei era perceptibilă cu ochiul liber dacă priveai suficient de atent, iar în vizorul aparatului foto era cît se poate de evidentă.
Devenise cît se poate de clar că lebăda se plimba cu pluta pe lac.


Lebădă acostînd pluta la mal

Dacă ar fi continuat efortul cîteva minute s-ar fi apropiat suficient de mal cît să mă pot sui și eu.
Epuizată sau presimțînd pericolul, s-a oprit.

În tot acest timp partenerul ei se plimba liniștit pe lac. Fără plută. Nu părea să fie impresionat de inițiativa ei și nu s-ar fi încumetat să dea și el un cioc de ajutor.
Plimbarea lui liniștită era stricată din cînd în cînd de o lebădă albă cu care împărțeau lacul și care nefiind încîntată de culoarea lui neagră îl alerga mereu atunci cînd se apropia de ea.
Culoarea "pielii" este deci discriminatorie și pentru lebede.

După ce am plecat de pe banca de pe care am privit mișcările ei, el s-a suit pe mal și a început să facă un mic exercițiu de stretching. Acela trebuie să fi fost locul lui preferat.


Lebădă pe mal

Poate că imediat urma să înceapă tura lui de stat pe cuib și își făcea ultimele exerciții de pregătire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu